NL EN

a journal
with
a female
flair

22/11/2014 ZZP Café: Internationaal Zakendoen

Succesvol internationaal ondernemen: inspirerende tips uit BNR ZZP Café van 22 november

Internationaal doorbreken als ZZP’er, hoe doe je dat? Die vraag stelde ik aan twee inspirerende ondernemers. In de uitzending van BNR ZZP Café legden taalcoach Buffi Duberman en topfotograaf William Rutten uit hoe ze grote klanten aan zich weten te binden.

Het leukste aan mijn werk als interviewer, presentator, dagvoorzitter en presentatiecoach is dat ik veel bijzondere personen ontmoet. Zo leerde ik ook Buffi en William kennen. Zij helpt me met mijn Engels wanneer ik me voorbereid op internationale congressen, hij fotografeerde me voor RTL.

Ik mag deze twee succesondernemers dus van dichtbij meemaken en bewonder hoe relaxed en energiek ze omgaan met hun overvolle agenda’s. William neemt tijdens shoots altijd ruim de tijd om zijn klanten op hun gemak te stellen. En wanneer ik bij Buffi ben, komen er telkens weer zelfgemaakte heerlijkheden op tafel. Misschien schuilt hierin wel de sleutel tot succes.

Wat zien William en Buffi zélf als belangrijke oorzaken van hun internationale succes? Ik vroeg het hen tijdens de uitzending. Die kun je hier terugluisteren. Persoonlijk vond ik dit hun meest inspirerende tips.

Hou van je werk
Buffi: Ik leef mijn passie. Find out what you love and then work it. Forever.
William: Ook ik werk zeven dagen per week. En als ik vrij ben ga ik ter ontspanning concerten fotograferen. Als je iets leuk vindt om te doen, zie je het niet als werk.

Niet zeuren maar werken
William: Als iemand me op vrijdag belt en zegt: ‘ik wil het maandag af hebben’, dan zorg ik ervoor dat het maandag af is. Ook als iemand op zondagmiddag belt zorg ik ervoor dat hij het maandag heeft. Het is werk, het moet af. Zo is mijn leven en zo is het altijd geweest.
Buffi: Mijn tip als New Yorkse: Niet zeuren! Heel veel van mijn vrienden werken daar als zelfstandig entrepreneur. Als je vraagt: ‘Hoe gaat het?’, zeggen ze ook: ‘Ik heb het druk’. Maar dat is positief. You’re making money and you’re getting stuff done.

Blijf dicht bij jezelf
William: Het is heel belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Ik werk met mensen in extreme situaties, en wil eigenlijk hun rustpunt van de dag zijn.
Buffi: Als het goed met mij gaat, gaat het goed met de mensen om me heen. Wie ben ik om alles aan een klant te geven zodat er voor mezelf niets meer over is? Ik sport elke dag. Omdat ik fit ben, kan ik bijna alles aan.

Gooi de Hollandse bescheidenheid overboord
Buffi: Celebrate your awesomeness. Waarom is dat zo moeilijk voor veel Nederlanders?
William: Ik heb Facebook echt gebruikt als een soort reclamemiddel voor mezelf. Wat ik nu al twee jaar doe is elke dag een oude foto plaatsen met een verhaaltje erbij. Dat vinden mensen heel erg leuk, het heeft me duizenden volgers en heel veel nieuwe klanten opgeleverd. Mensen maken te weinig gebruik van Facebook om zichzelf positief te promoten.

ZZP Café wordt elke zaterdag van 11.00-12.00 uur uitgezonden op BNR Radio. De opnames van het programma vinden plaats bij & Samhoud Places in Amsterdam. Wil je een uitzending bijwonen? Kijk dan op www.bnr.nl/radio/zzp-cafe/

Comment